2toDrive

Op deze pagina tref je meer informatie aan over 2toDrive.

Met 2toDrive kun jij eerder je rijbewijs halen. Je hoeft je niet te registreren voor 2toDrive en mag vanaf 16,5 jaar zelf een rijschool benaderen om te starten met autolessen. Vanaf 17 jaar kun je het rijexamen afleggen. Geslaagd en je rijbewijs in de pocket? Dan mag je tot je 18e de weg op onder begeleiding van een coach. Wel zo handig toch?

2toDrive bestaat sinds 2011 en is ingevoerd om de verkeersveiligheid te vergroten. Sinds de start hebben al veel jongeren vervroegd hun rijbewijs gehaald. Beginnende bestuurders zijn door minder rijervaring vaker betrokken bij ongelukken dan ervaren bestuurders. 2toDrive zorgt ervoor dat jij onder relatief veilige omstandigheden rijervaring kunt opdoen. Zo word jij een zelfverzekerdere bestuurder en heb je minder kans op brokken in het verkeer.

Ben jij 16½ en heb jij interesse om te gaan rijden, dan ben jij welkom bij Autorijschool Boogert. Voor meer informatie kun je contact opnemen via het contactformulier.


In maart 2012 werd het 1000ste 2toDrive diploma uitgereikt aan een leerling van Autorijschool Boogert, Sam van Beekum uit Ridderkerk. Bekijk hier de NOS-video.


Sam van Beekum en Peter Boogert bij de uitreiking van het 1000e 2toDrive-diploma.

Persbericht
Rijswijk, 6 maart 2012

Deelnemers 2toDrive scoren beter op rijexamen

Deelnemers aan 2toDrive halen een hoger slagingspercentage op het rijexamen dan andere examenkandidaten. Dat blijkt uit de cijfers die het CBR op dinsdag 6 maart in Barendrecht presenteerde tijdens het duizendste praktijkexamen sinds de start van de proef met begeleid autorijden op 1 november 2011.

De 17-jarige 2toDrive-deelnemers kwamen in de afgelopen vier maanden tot een gemiddeld slagingspercentage van 60,7 % voor hun praktijkexamen. In diezelfde periode lag het slagingspercentage bij 18-jarigen op 57,3 % en bij de totale groep examenkandidaten op 49,7%.

De theorie-examens laten een soortgelijk beeld zien. Ook daar scoorden de 2toDrive-deelnemers bovengemiddeld met een slagingspercentage van 54,2 %. Dat is 7,5 procentpunten meer dan het algehele gemiddelde bij de theoriekandidaten.

Minister Schultz van Haegen: Dit is een veelbelovende start! Het is mooi om te zien dat 17-jarigen minstens net zo snel slagen, zowel voor hun theorie- als praktijkexamen, als 18-jarigen. Ik hoop dat deze trend zich doorzet en dat we nog meer 17-jarigen zien die de weg op kunnen om rijervaring op te doen met een ervaren bestuurder. Met 2toDrive kunnen we in Nederland 16 levens per jaar redden.

De hogere score van de 2toDrive-deelnemers is niet wetenschappelijk onderzocht, meldt algemeen directeur Susi Zijderveld van het CBR. We verwachten dat deze prestatie te maken heeft met de motivatie van de 17-jarigen. Zij nemen hun rijopleiding serieus, daarbij ondersteund door hun ouders. Die treden in de meeste gevallen op als coach, tot hun kind na het bereiken van de 18-jarige leeftijd zelfstandig mag gaan rijden.

Met 1.000 praktijkexamens in de eerste vier maanden, verloopt de belangstelling voor 2toDrive conform de verwachting. Omdat een gemiddelde rijopleiding al snel een half jaar duurt, rekent het CBR op een behoorlijke toeloop van het aantal praktijkexamens in het tweede kwartaal van 2012. Intussen ligt het aantal theorie-examens voor 2toDrive al bijna op 10.000.

2toDrive is een experiment van het ministerie van Infrastructuur en Milieu om de verkeersveiligheid te vergroten. Met 2toDrive kunnen jongeren vanaf hun 17e verjaardag praktijkexamen voor hun rijbewijs afleggen. Als ze slagen, kunnen ze tot hun 18de onder begeleiding van een coach rijervaring opdoen. Ervaringen in het buitenland laten zien dat 2toDrive werkt. Zo tonen proeven in Duitsland aan dat jongeren 30% minder ongevallen en 20% minder overtredingen veroorzaken als ze eerst onder begeleiding van een coach hebben gereden.

In 2015 zal de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) een tussentijdse evaluatie doen. Als het experiment positief uitpakt, kan 2toDrive definitief worden ingevoerd.

lesbord

Geplaatst op www.verkeersnet.nl:

Deelnemers 2toDrive scoren beter op rijexamen

6 maart 2012

Deelnemers aan 2toDrive halen een hoger slagingspercentage op het rijexamen dan andere examenkandidaten. Dat blijkt uit de cijfers die het CBR presenteerde tijdens het duizendste praktijkexamen sinds de start van de proef met begeleid autorijden op 1 november 2011.

De 17-jarige 2toDrive-deelnemers kwamen in de afgelopen vier maanden tot een gemiddeld slagingspercentage van 60,7 % voor hun praktijkexamen. In diezelfde periode lag het slagingspercentage bij 18-jarigen op 57,3 % en bij de totale groep examenkandidaten op 49,7%. De theorie-examens laten een soortgelijk beeld zien. Ook daar scoorden de 2toDrive-deelnemers bovengemiddeld met een slagingspercentage van 54,2 %. Dat is 7,5 procentpunten meer dan het algehele gemiddelde bij de theoriekandidaten.

De hogere score van de 2toDrive-deelnemers is niet wetenschappelijk onderzocht, zo stelt het CBS. Maar men denkt dat de prestatie te maken heeft met de motivatie van de 17-jarigen. Zij nemen hun rijopleiding serieus, daarbij ondersteund door hun ouders. Die treden in de meeste gevallen op als coach, tot hun kind na het bereiken van de 18-jarige leeftijd zelfstandig mag gaan rijden.

Met 1.000 praktijkexamens in de eerste vier maanden, verloopt de belangstelling voor 2toDrive conform de verwachting. Omdat een gemiddelde rijopleiding al snel een half jaar duurt, rekent het CBR op een behoorlijke toeloop van het aantal praktijkexamens in het tweede kwartaal van 2012. Intussen ligt het aantal theorie-examens voor 2toDrive al bijna op 10.000.

Met 2toDrive kunnen jongeren vanaf hun 17e verjaardag praktijkexamen voor hun rijbewijs afleggen. Als ze slagen, kunnen ze tot hun 18de onder begeleiding van een coach rijervaring opdoen.